Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

Testimonials

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Sandro Rosell
FC Barcelona President

Paclan 3 sposoby na obiad bez smaczenia

fot. Paclan

Co zrobić dziś na obiad? To pytanie zadajemy sobie nieraz kilka razy w tygodniu. Niby możliwości jest wiele, ale właśnie tutaj jest największy problem, bo najlepiej, gdyby było szybko, ale jednocześnie smacznie i zdrowo. Spełnienie tych 3 kryteriów w jednym daniu nie jest takie łatwe, ale naprzeciw wychodzą pomysły na obiady bez smażenia – z piekarnika. Co warto przygotować?

 

Dlaczego piekarnik zamiast patelni? Przede wszystkim dlatego, że podczas smażenia składniki, w tym mięso, mocno wchłaniają tłuszcz, tracąc za to witaminy. Dodatkowo, jeśli nie przyrumienimy odpowiednio mocno mięsa, możemy doprowadzić do sytuacji, w której będzie ono surowe w środku i suche na zewnątrz. Smażenie wymaga od nas większej uważności, podczas gdy użycie piekarnika i akcesoriów do pieczenia – rękawa, torebek czy papieru niweluje ten problem. Co wobec tego przygotować na obiad bez smażenia?

 

Pieczone młode ziemniaki

 

To opcja dla tych, którzy lubią sezonowe warzywa – do ziemniaków można dorzucić młodą marchewkę czy buraka, ale w wersji solo z ziołowym dressingiem smakuje równie smacznie. Sekretem dania są młode, dobrze wyszorowane ziemniaki ze skórką, które moczymy w ziołowo-oliwnej marynacie. Można nakłuć wcześniej warzywa, aby lepiej chłonęły smak. Zamiast wyrzucać całość do naczynia żaroodpornego, umieśćmy warzywa w torebkach do pieczenia, zamykając szczelnie klipsem. Taki zestaw wyciągnięty po 45 minutach z piekarnika będzie niezwykle aromatyczny.

– Pieczone warzywa to dla wielu osób sposób na zdrowy i szybki obiad albo kolację. Jeśli nie chcemy, aby danie było suche, ale ładnie przyrumienione i kruche, wykorzystajmy torebki do pieczenia. Sprawdzą się także w przypadku mniejszych kawałków mięsa – np. do pieczonych udek – mięso zachowa swoją soczystość, a marynata odda swój smak do sosu. Użycie torebek ma także jeszcze jedną niekwestionowaną zaletę – nie zabrudzimy piekarnika, jak i formy do pieczenia – podpowiada Marta Krokowicz, związana z marką Paclan.

 

Aromatyczna tarta z ciasta francuskiego

To pomysł na ekspresowy obiad i… wyczyszczenie lodówki. Bo tak naprawdę jako wypełnienia tarty możemy użyć wielu składników – resztek wędlin, serów, warzyw czy nieco zwiędłych ziół – które zostaną zatopione w śmietanowo–jajecznej masie, którą wylejemy na gotowy spód z ciasta francuskiego. Po 20 – 25 minutach, kiedy brzegi ciasta się zarumienią, a składniki na wierzchu przypieką, danie jest gotowe.

– Wytrawne tarty i quiche często pieczemy w ceramicznych, okrągłych formach. Po zjedzeniu posiłku naczynie wymaga mycia, a czasem i szorowania, ponieważ składniki przykleiły się do jego ścianek, a całość jest tłusta. Jeśli chcemy tego uniknąć, warto wyścielić dno formy papierem do pieczenia i dopiero na nim układać składniki. Dzięki temu danie nie zabrudzi formy, będzie także łatwe w krojeniu i podaniu. Warto wypróbować ten praktyczny trik – podpowiada Marta Krokowicz, związana z marką Paclan i dodaje: jeśli należymy do osób, które nie lubią korzystać z gotowych ciast, warto zrobić samemu ulubiony spód do tarty w większej ilości, poporcjować ciasto i je zamrozić. Wykorzystajmy do tego nieduże woreczki do mrożenia, które odpowiednio opiszemy nazwą ciasta i datą.

 

Gdy mamy więcej czasu i… gości

Obiady z piekarnika są nie tylko świetnym sposobem na co dzień, ale także na specjalne okazje i większe uczty, choć wtedy najczęściej wymagają też większej ilości czasu. Zwłaszcza jeśli zależy nam na upieczeniu indyka lub kaczki w całości. Najpierw musimy dokładnie oczyścić i wysuszyć mięso, następnie przygotować marynatę ziołową z oliwy i ulubionych przypraw i dobrze natrzeć mięso, pamiętając również o środku. Następnie marynujemy je przez kilka godzin, a najlepiej całą noc w lodówce. Możemy upiec je także z warzywami korzennymi czy – w przypadku kaczki – plastrami pomarańczy i żurawiną. Tak przygotowane danie umieśćmy w rękawie do pieczenia, a następnie w brytfance i wstawmy do piekarnika na ok. 1,5 – 2 godziny. Przed samym końcem pieczenia możemy przeciąć rękaw, aby wierzch się ładnie zarumienił, nie tracąc soczystości.

 

– Pieczony indyk lub kaczka to synonim rodzinnego obiadu i niemałej uczty. O ile oczywiście mięso zachowa swoją soczystość, nie będzie surowe w środku i przypalone na zewnątrz. Niestety nawet najlepszym paniom domu może się to zdarzyć – grzanie w piekarniku czasem płata figle. Aby uniknąć rozczarowania, warto upiec drób w specjalnym rękawie. Wybierając go, zwróćmy uwagę, czy na pewno rozmiar jest odpowiedni. Indyk, kaczka czy gęś pieczone w całości są dość duże, więc standardowy rękaw może okazać się za mały. Wśród naszych produktów znajdują się specjalne rękawy do takich wypieków. Łatwo je poznać – są one oznaczone na opakowaniu dużym napisem „XXL” – mówi Marta Krokowicz i dodaje: po znalezieniu odpowiedniego rękawa do pieczenia będziemy sobie wdzięczni, bo mięso będzie soczyste, aromatyczne, równomiernie upieczone, a wytopione soki wraz z przyprawami stworzą bazę do sosu, która idealnie podkreśli smak uroczystego obiadu!

 

Przedstawione wyżej przepisy na obiad bez smażenia warto potraktować jako inspirację i kierunek, którym możemy pójść, jeśli chcemy jeść smacznie i zdrowo na co dzień, a także „od święta”. Pieczone potrawy zadowolą każde podniebienie i nie wymagają od nas zbyt dużo uwagi. Po rozwianiu wszystkich wątpliwości pozostaje tylko jedno pytanie – co Ty dziś upieczesz na swój obiad?